RESTANTIERII IMPRUMUTURILOR NEBANCARE

ROMANII SUNT IN URMA CU PLATA RATELOR


Romanii sunt in urma cu plata ratelor atat la banci, cat si la institutiile financiare nebancare.

Valoarea medie a datoriilor individuale pe care o au clientii acestor institutii financiare nebancare este in jur de 5000 de euro. Conform unui studiu facut la solicitarea grupului International Personal Finance, aproape toti cei care imprumuta de la alte institutii decat bancile au nevoie de bani pentru cheltuieli neprevazute.

Imprumuturile  nebancare au devenit o rutina lunara pentru un mare segment din piata romaneasca a creditelor.

Aproape sase din zece romani sunt preocupati de cheltuielile zilnice, iar teama si ingrijorarea creste odata cu varsta. Aproape jumatate din clientii institutiilor financiare nebancare sunt pesimisti in ceea ce priveste situatia economica a Romaniei in 2013, si nici despre 2014 nu au pareri mai bune.

Optimistii sunt de parere ca situatia se va imbunatatii in urma schimbarii locului de munca sau ca urmare a unor venituri suplimentare. Aproape doua treimi din cei care contracteaza credite nebancare nu au reusit sa economiseasca nimic in acest an.

Doua din trei persoane imprumutate la late institutii decat bancile au reusit sa inapoieze banii fara sa-si epuizeze bugetul propriu. Una din caracteristicile celor care fac imprumuturi la institutiile financiare nebancare este sa se intereseze in detaliu de conditiile de creditare. In aceasi timp, acestia acceseaza doar fonduri corespunzatoare situatiei financiare proprii.

"Clienţii instituţiilor nebancare

Îngrijoraţi de cheltuielile zilnice - 60%

Pesimişti privind situaţia economică - 48%


Clienţii instituţiilor nebancare

Fără economisiri în 2012 - 65%

Plata creditului fără sacrificii - 66%"

sursa: mediafax.ro
Avand in vedere ca anul 2012 a fost un an greu pentru bancheri, in sensul ca s-au rostogolit creditele neperformante din 2006-2008, bancile fiind silite sa-si afiseze intr-o mare masura pierderile provocate de aceste imprumuturi neperformante. 

De asemenea, anul 2012, ca si inceputul lui 2013 se remarca printr-o regandire a previziunilor optimise facute in 2011. Au fost inchise o serie de sucursale si concediati peste o mie de angajati pentru a reduce costurile si a acoperi pierderile imprumuturilor neperformante. Criza provine din faptul ca oamenii nu si-au mai platit credite, astfel ca bancile au nevoie sa creasca nivelul provizioanelor.
In masura in care romanii nu se mai pot imprumuta la banci, fie din cauza conditiilor impuse de acestea, fie din cauza faptului ca sunt inregistrati in Biroul de Credite ca restantieri, imprumuturile nebancare au devenit principala cale de a contracta un credit.
Imprumuturile nebancare este clar ca "merg bine" pe timp de criza. Institutiile financiare nebancare s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, iar ofertele de creditare sunt din ce in ce mai diversificate.

Postări populare de pe acest blog

Imprumuturi rapide intr-o ora de la accesare

Simplu si rapid cu dobanda 0

Credite doar cu buletinul de la amanet