CE FACI DACA DATORIA CATRE BANCA TI-A FOST PRELUATA DE RECUPERATORI?

Restantierii creditelor bancare se tem din ce in ce mai tare de datoriile preluate de catre recuperatori


Mai nou pe piata din Romania se dezolva un nou segment de afaceri, si anume, tagma recuperatorilor. Acestia nu numai ca intra fortat in viata oamenilor napastuiti, dar isi fac si reclama, destul de agresiva, in ultima vreme. Un exemplu clar este cei de la Kruk, cunoscuti de cei ce nu au avut vreodata probleme cu vreun credit, din reclamele TV.

Kruk International este unul din liderii recuperarii creantelor (creditelor restante) din Romania. Compania Kruk este detinuta de cea mai mare companie poloneza de recuperare a creantelor, patrunzand pe piata romaneasca pe la mijlocul anului 2007. Kruk colaboreaza cu foarte multi clienti din Romania, in special banci, companii de telecomunicatii si companii de asigurari. 

De obicei, restantierii iau contact cu recuperatorii creantelor in doua situatii:

- fie compania a fost angajata de creditor sa se ocupe de contactarea cientilor, datoria pastrandu-se in cadrul bancii, in acest caz; o forma de amenintare mascata, daca doriti;

- fie recuperatorii au achizitionat datoria devenind proprietara contractului de credit, lucru ce determina restantierii sa negocieze direct cu firma de recuperare.

Din punct de vedere legal:

- datoria poate fi vanduta catre recuperatori dupa minim 120 de zile de intarziere;
- clientul este informat in termen de 10 zile ca datoria i-a fost vanduta unei companii de recuperare;
- contractul de credit a fost preluat integral, caz in care recuperatorii nu percep alte costuri suplimentare;
- clientii beneficiaza de aceleasi drepturi si obligatii.

Majoritatea creantelor de pe piata romaneasca sunt generate de creditele de consum, bancile fiind inca retinute in a vinde credite garantate cu ipoteca.

Ce solutii au clientii restantieri ai bancilor in acest caz?

Fiind niste sperietori, companiile de recuperare a creantelor si-au creat aceasta imagine si datorita unor metode mai putin morale (chiar daca au fost la limita legii), utilizate in relatiile cu restantierii, datoritate si unei legislatii proaste si unei transparente minime.

Pe langa faptul ca recuperatorii sunt proscrisi inainte de a se prezenta in vreun fel, totusi, aceasta poate fi o activitate in continua extindere in Romania, mai ales daca vor incepe executarea in masa a contractelor de credit ipotecare. Evident ca vor fi din ce in ce mai multi restantieri, in special la creditele bancare ipotecare, caz in care, bancile vor fi aproape nevoie sa vanda creantele catre firme de recuperare.

Chiar daca sunt blamati, faptul ca au iesit pe piata, determinand o umbra de transparenta, in cazul celor de la Krug, putem spune ca este un lucru pozitiv. Oamenii sunt sperianti mai ales atunci cand nu stiu despre ce e vorba si sunt luati pe nepregatite.

Poate ca este un lucru bun campaniile publicitare declansate de Krug in mass-media!

Postări populare de pe acest blog

Imprumuturi rapide intr-o ora de la accesare

Simplu si rapid cu dobanda 0

Credite doar cu buletinul de la amanet