PERFORMANTA CREDITELOR NEBANCARE

O TREIME DIN CREDITELE ACORDATE DE IFN-URI SUNT NEPERFORMANTE


Fiecare din noi suntem familiarizati cu ceea ce inseamna imprumuturile nebancare, fie personal, fie prin vecini, rude, cunostinte.

De asemenea, toti cunoastem cazuri in care oamenii ajung sa nu-si mai plateasca creditele contractate de la institutiile financiare nebancare. Fiecare caz in parte este special, grav si demn de mila, insa, de asemenea, fiecare caz in parte a contractat respectivul credit, cu slabe posibilitati de a-l returna.

De fapt, aici sta mentalitatea romanilor. Majoritatea celor care contracteaza un imprumut nebancar o fac nu pentru ca este mai flexibil, mai usor de accesat si ia mai putin timp. Nu acestea sunt motivele reale ale faptului ca aleg creditele nebancare. Motivele adevarate pentru care se opteaza pentru imprumuturile nebancare deriva tocmai din imposibilitatea contractarii unor credite nebancare si de foarte multe ori, de imposibilitatea returnarii oricarui tip de credit.

Asa se face ca desi, probabil, la nivel de tara, credite nebancare aduc profit societatilor care le acorda, totusi, pierderile suferite de acestea sunt foarte mari.

Imprumuturile nebancare au devenit o punte de slavare pentru rau platnicii bancilor, dar si pentru cei care se afla in imposibilitatea restituirii oricarui tip de credit.

Rata creditelor neperformante din portofoliul institutiilor financiare nebancare (IFN) ajunsese la finele anului 2010 la 33%, de la 15% la mijlocul aceluias, conform datelor furnizate de secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. La sfarsitul lui 2008, creditele neperformante reprezentau doar 7% din portofoliul institutiilor financiare nebancare. In anul 2013, credite neperformante apartinand acestor institutii financiare nebancare s-au mentinut intr-un trend constant, usor mai scazut fata de nivelul creditelor restante din 2010.

"Recuperarea bunurilor se face cu cateva luni intarziere, timp in care institutiile financiare nebancare, categorie din care fac parte firmele de leasing si cele care acorda credite de consum, trebuie sa constituie provizioane. Cresterea provizioanelor afecteaza si profitabilitatea societatilor de profil, iar finantarile acordate viitorilor clienti se vor face la costuri mai ridicate".

Clientii care intarzie rambursarea sumelor imprumutate provin din toate sectoarele economiei si sunt atat persoane fizice, cat si companii.

"Companiile care au contracte cu autoritatile statului au devenit cei mai rau platnici, deoarece statul este rau platnic", a mai precizat secretarul general al ALB.

Nu trebuie sa le plangem de mila institutiilor financiare nebancare, in sensul ca dobanzile cerute la credite nebancare oferite sunt mulate, probabil, si pe nivelul posibilitatii de restituire din piata.

Imprumuturile nebancare se gasesc intr-un punct de cumpana, in raport cu bancile, avand in vedere faptul ca multe dintre bancile din piata au inceput sa-si modeleze ofertele creditelor mai ceva ca IFN-urile, nemaivorbind ca deja sunt banci sau sucursale ale acestora care functioneaza in regim de institutie financiara nebancara. 

Postări populare de pe acest blog

Imprumuturi rapide intr-o ora de la accesare

Simplu si rapid cu dobanda 0

Credite doar cu buletinul de la amanet